Hoe zou het zijn als:

R
Je tijd, ruimte en aandacht hebt voor jezelf en de dingen die jou blij maken.
R
Je trouw wordt aan jezelf en liefdevolle keuzes maakt die daarbij passen.
R
Je hoofd stopt met malen en je weer vertrouwt op je innerlijke leiding en kompas.
R
Je tijd besteeed aan wat je het liefste doet zonder je daar schuldig over te voelen.
R
Je leeft en werkt op een manier die jou bezield en zin geeft.

Ben je een ondernemende vrouw en herken jij je in het volgende?

R
Je voelt je verantwoordelijk voor alles en iedereen.
R
Als er gaten vallen of dreigen te vallen dan spring je in waardoor steeds minder ruimte voor jou overblijft.
R
Je legt de lat hoog voor jezelf: je probeert alles zo goed mogelijk te doen.
R
Je bent plichtsgetrouw en serieus: pas als alles geregeld is, dan mag je wat voor jezelf doen.
R
Je voelt je vaak schuldig en hebt het gevoel dat je nog harder en beter je best moet doen.
R
Je hoofd blijft maar malen en je lichaam protesteert steeds meer.
R
Je zorgt voor iedereen tot je er zelf (bijna) bij neervalt.
R
Je voelt je het sluitstuk en snakt naar meer tijd en ruimte voor jezelf.

Voelde je een ‘ja’ bij drie of meer van deze situaties?

Dan is de kans groot dat je last hebt van het aangepaste-meisje-effect.

Veel vrouwen worstelen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn plichtsgetrouw, serieus, voortvarend en zorgzaam. Ze twijfelen vaak of ze wel goed genoeg zijn. En ze zorgen vaak voor alles en iedereen tot ze er zelf bij neervallen.

En de kans is groot dat je een oudste dochter bent!

Je hoeft niet persé het oudste kind te zijn om een oudste dochter te zijn. Ook als je een oudere broer hebt, kun je nog steeds de oudste dochter zijn. Of als de oudste dochter in jouw gezin deze rol niet op zich nam.

En waarom doen we zoals we doen? Het heeft te maken met angst. Angst om er niet meer bij te mogen horen. Angst om uit het nest gegooid te worden. Als we een broertje of zusje krijgen doen we er alles aan om te mogen blijven. Daarom hebben veel oudste dochters zich onbewust voorgenomen om het altijd goed te doen. Alles. Altijd. Overal. Onbewust zijn we onze plek veilig konden stellen door ons aan te passen en goed te presteren. Als oudste dochter heb je waarschijnlijk ook regelmatig gehoort dat je het goede voorbeeld moest geven aan je broertjes en zusjes. Jij bent de oudste en dus de wijste.

Vaak zijn we ons niet bewust dat ons gedrag verbonden is aan onze geschiedenis als oudste dochters.  Zo doen we dat nu eenmaal. We zijn ‘onbewust bekwaam’. We zijn goed in wat we doen, we werken hard en leggen de lat hoog, maar we zijn niet bewust dat dit niet altijd een vrije keus is.

Het gevolg is dat op een gegeven moment merkt dat je ook weleens wat minder serieus wilt zijn. De boel eens de boel wilt laten en dat je merkt dat je dat moeilijk vind. Je schuldig voelt. Je eerst als je werk af moet hebben voordat je mag ontspannen. En dat is niet altijd makkelijk. Het zijn ingesleten patronen en die verander je niet zomaar.

Als je je bewust wordt van de manier waarop jij je leven leidt, merk je bij jezelf dat je ook vraagtekens gaat stellen bij de dingen die eerst vanzelfsprekend waren. Want waarom organiseer jij de familiedag, ook al heb je er eigenlijk geen tijd voor? Ben jij er echt voor verantwoordelijk dat het goed gaat met iedereen? En wanneer heb je genoeg je best gedaan? Wanneer is iets goed genoeg?

Het gevolg is dat je als oudste dochter vaak naar goedkeuring zoekt voor wat je doet. Of je goed genoeg bent leidt je af aan de reacties van anderen. Vooral van je ouders. Je wilt alles zo goed mogelijk doen en laten zien dat je alles perfect voor elkaar hebt: een gezin draaiende houden, carriere maken, je staat altijd klaar voor anderen. Veel oudste dochters willen het ook graag perfect doen. Je legt de lat hoog voor jezelf.

Terugkijken en genieten van wat je al bereikt heb is er niet bij. Je bent vaak bezig met alles wat er nog moet gebeuren. Genieten, ontspannen en je vrij voelen, ‘zijn’ in plaats van ‘doen’

En weet je? Dat kan echt anders.

Dan neem je je eigen plek en ruimte weer in. Je ontdekt wat jij belangrijk vindt en waar je hart sneller van gaat kloppen. Je kunt liefdevolle keuzes maken die goed zijn voor jou.

En daardoor heb je meer tijd, energie en oprechte aandacht voor de dingen die je graag doet en je moeiteloos afgaan. Je gaat lichter en met meer humor en plezier door het leven. Samen maken we de wereld een beetje beter.

Wat ik ontdekte…

De vrouwen met wie ik werk zijn slim. Ondernemend. Hebben een baan in loondienst en denken erover om voor zichzelf te beginnen. Of ze combineren het ondernemerschap met een baan in loondienst. Of hebben een eigen bedrijf.

Bijna al mijn klanten worstelen met het aangepaste-meisje-effect.

Wat ik recent ontdekte is dat veel mijn klanten oudste dochter zijn (of onbewust op de plek van de oudste dochter terecht zijn gekomen).

Klanten die fantastische resultaten behalen door mijn diensten:

  • Zijn bereid naar zichzelf te kijken.
  • Zetten stappen en nemen verantwoordelijkheid voor hun leven.
  • Zijn bereid en in staat om te investeren in energie, tijd en geld.

Ik kan je leren de leiding terug te nemen over je eigen leven. Zodat je je niet langer aanpast aan wat anderen van je willen en verwachten.
Door contact te maken met wie jij in de kern bent. Om weer te vertrouwen op je innerlijke leiding. Liefdevolle keuzes te maken voor jou.
Zodat jij stap voor stap een leven creëert dat je bezielt en zin geeft.

Waarom kan ik jou daar bij helpen?

 
Ik ben Aike Neuteboom-Borghuis. Ik ben een oudste dochter. Ik ben een dochter van een oudste dochter. Zelf ben ik moeder van twee dochters.  Ook mijn oma is een oudste dochter.

Ik ken het brave-aangepaste-meisje-effect én de-oudste-dochter-dynamiek van binnenuit. Ik heb enorm geworsteld en ben vastgelopen.
Door me altijd aan te passen aan wat anderen van me verwachten. Me voor alles en iedereen verantwoordelijk te voelen.
Alle gaten die vielen of dreigden te vallen op mijn nek te nemen. Totdat dat niet meer ging en ik instortte.

Dat is een keerpunt geweest in mijn leven geweest. Ik besefte dat ik mijn eigen plek en ruimte in moest leven en mijn eigen leven vorm moest geven. Ik heb stap voor stap geleerd om dit te doen. En nu leef ik het leven dat in lijn ligt bij wie ik in de kern ben. En als ik dat kan, kan jij dat ook.

Ik weet dat jij de leiding kan nemen over je leven. Je eigen plek en ruimte in kan nemen. Ik gun het je om af te rekenen met het aangepaste-meisje-effect. Wees niet langer het sluitstuk in je leven. Liefdevol leiderschap van binnenuit: creëer stap voor stap het leven dat jou bezield en zin geeft. Leef jouw leven.

Ik heb een unieke methode ontwikkelt: Leef jouw leven.
Deze methode kan jou kan helpen om je eigen plek en ruimte in te nemen en het leven te leven waar jij naar verlangt.

Ik help je daar graag bij.

Hartelijke groet,

 

 

 

“Deze dag is voor mijzelf en mijn bedrijf een stap over de drempel geweest om in de actiemodus te komen. Niet zonder angst, maar bewust hier mee om kunnen gaan en toch een stap zetten. De dag heeft me veel energie gegeven in relatie tot mijn roeping. Ik zie nieuwe mogelijkheden en ik voel veel vertrouwen, blijdschap en energie.” Angela Monincx

Aanvragen e-book:
Nooit meer druk in je hoofd

12 tips voor meer energie, innerlijke rust en voldoening