Neem je eigen plek en ruimte in


Opstellingen

Speciaal voor jou als je worstelt met een thema of vraag
en er de vinger niet achter krijgt wat er onbewust speelt.

Wanneer is het waardevol om je vraag met een opstelling te onderzoeken?

– Gebeurt iets één keer dan is het een incident.
– Gebeurt iets twee keer dan is dat toeval.
– Gebeurt iets drie keer dan heb je een patroon te pakken.

Kijken met een opstelling kan heel zinvol zijn als je merkt dat je worstelt met een vraag of thema en er niet de vinger achter krijgt wat er nu onbewust speelt.

Voorbeelden van vragen waar op persoonlijk, relatie-, familie of werkgebied waar je geen grip op krijgt zoals:

 
R
Hoe komt het dat jij steeds over je eigen grenzen heen gaat zowel thuis als op je werk?
R
Hoe komt het dat jij je niet gezien voelt of het gevoel hebt er niet bij te horen?
R
Je worstelt met een vraag of thema en krijgt er de vinger niet de achter wat er speelt?
R
Hoe komt het dat het je niet lukt om succesvol te zijn in je werk en leven?
R
Hoe komt het dat je steeds in conflict raakt met je ouders/broer/zus/leidinggevende?

De workshops zijn gepland op:

 • Vrijdagochtend 15 juni 2018
 • Dinsdagavond 3 juli 2018
 • Vrijdag 13 juli 2018
 • Vrijdag 7 september 2018
 • Vrijdag 5 oktober
 • Vrijdag 2 november
 • Vrijdag 7 december

Je bent welkom!

Per workshopdagdeel kunnen drie vragen worden opgesteld. Heb je een vraag die je wilt onderzoeken? Meld je dan snel aan.

‘De dag was van een onschatbare waarde voor mij en nog steeds. Door de opstelling heb ik daadwerkelijk mijn eigen plek in kunnen nemen. Ik ervaar meer rust en vertrouwen in mijzelf. De dag zelf was leerzaam, inspirerend en gaf veel inzicht. En was ontspannen en fijn met gelijkgestemde vrouwen. Een paar weken na de dag begon ik echt een verandering op te merken in mijn doen en laten. Ik voel dat ik steeds steviger mijn eigen plek en ruimte in kan nemen. Dat gun ik anderen ook, dus als jij je eigen plek en ruimte in wilt nemen ga naar Aike!’

Lucie Rijpstra

Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Workshop opstellingen

In de workshop ben je welkom met je vraag of thema.

Samen met jou verhelder ik waar je tegenaan loopt en waar je naar verlangt.

Naast mensen met een vraag zijn er ook mensen aanwezig die beschikbaar zijn om in jouw vraag te staan.

In overleg met jou vraag ik dan mensen om in de opstelling te gaan staan voor elementen uit jouw vraag.

We maken je vraag dus beeldend en ruimtelijk door mensen in de ruimte neer te zetten. Zo ontstaat voor jou een ander beeld.

Waar je eerst middenin je vraag zat, kun je nu toekijken en krijg je een ander perspectief op je vraag.

Als begeleider kan ik de mensen ook uitvragen wat ze ervaren op verschillende plekken.

Dit geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden om een andere stap te zetten. Mogelijkheden die je eerder nog niet zag.

 

Individuele opstelling

Vind je een opstelling in een groep te spannend?

Weet dan dat het ook mogelijk is om een individuele opstelling te doen.

Samen met jou verhelder ik waar je tegenaan loopt en waar je naar verlangt.

We leggen matjes neer in de ruimte voor elementen uit jouw vraag.

We maken je vraag dus beeldend en ruimtelijk door matjes in de ruimte neer te leggen.

Samen met jou gaan we je vraag onderzoeken.

Zo ontstaat voor jou een ander beeld.

Waar je eerst middenin je vraag zat, kun je nu toekijken en krijg je een ander perspectief op je vraag.

Als begeleider kan ik zelf ook instappen in de opstelling.

Dit geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden om een andere stap te zetten. Mogelijkheden die je eerder nog niet zag.

‘Ik had weleens gehoord van opstellingen maar wist er niet het fijne van. Ik was er wel in geïnteresseerd en nieuwsgierig naar. Ik liep al een tijdje rond met een vraag. Ik voelde dat er iets aan de hand is, maar ik kreeg er de vinger niet achter wat er speelde. Waar ik eerder in een tunnelvisie vast zat, heeft de opstelling me zicht gegeven op nieuwe invalshoeken waardoor ik dingen anders kan doen. De opstelling heeft heel veel innerlijke rust opgeleverd. Thema’s die eerder echt zwaar voelden worden lichter. En als je aan ene radartje draait lijken de andere radartjes ook in beweging te komen. Je gaat anders kijken en je anders gedragen en dat doet ook iets met hoe andere mensen op jou reageren. Hoe het precies werkt weet ik niet. Ik zie het niet, ik voel het alleen en ik merk dat het werkt.’

‘Ik vind Aike een kei in haar vak. Als Aike opstellingen begeleid dan staat ze in haar kracht. Ze werkt vanuit een diepe rust. Ze is open, betrouwbaar en werkt heel respectvol en intuïtief. Ze geeft mensen de ruimte in de opstelling. Het is een heel subtiel samenspel tussen mensen in de opstelling en Aike als begeleider waardoor nieuw perspectief op de vraag ontstaat.’ 

Ingrid Kramer

Al een tijdje kom ik regelmatig bij Aike voor een opstelling. Iedere keer levert het me weer nieuwe inzichten op waardoor ik weer verder kan met mijn proces. Aike haar begeleiding ervaar ik als zeer prettig. Ze is rustig, afgestemd, en voelt haarfijn aan waar de kern van het probleem ligt. Ik heb veel vertrouwen in haar wijsheid en intuïtie en voel me tijdens de sessies veilig, gezien en gehoord. Vanuit haar hart begeleid ze de opstellingen. De opstellingen zorgen ervoor dat ik het contact met mezelf steeds intenser en dieper ervaar. Ik zou iedereen een opstelling bij Aike gunnen!

Rita Mulder

Wat levert het opstellen van een vraag je op?

Nieuwe inzichten en een ander perspectief op je vraag waardoor het mogelijk is om een andere stap te zetten.
Een stap die je eerder nog niet gezien had. Je ervaart meer innerlijke rust en vrijheid te ervaren om andere stappen te zetten.

Een paar weken na de opstelling help ik je in een coaching-sessie nog om de inzichten uit de opstelling nog te duiden zodat je hier praktisch en concreet mee aan de slag kunt.

Worstel jij ook met een vraag en krijg je er de vinger niet achter wat er speelt?

Ik help je graag.

Aike

‘Ik had een vraag betreffende mijn professioneel functioneren en de onzekerheid die ik daarin vaak tegenkom. Door de heldere vragen van Aike ontstond een opstelling die voor mij heel dienend was. Doordat zij mijn eigen kennis en kunde omtrent systemisch werk erkende, opende ik me gemakkelijk en liet ik me door haar leiden. Ze volgde waar nodig en stuurde aan waar noodzakelijk. Ze toetste regelmatig of het voor mij nog veilig was. Omdat ik goed weet hoe effectief een inzicht uit een opstelling kan zijn, had ik een hoge verwachting. En Aike heeft die meer dan bereikt. Haar liefdevolle betrokkenheid heeft mij verder op weg geholpen.’

Margriet Veraart- Veraart Werkend Ontwikkelen

‘Ik ken Aike al wat langer en wist dat zij opstellingen begeleid. Ik had er al wat meer over opstellingen gehoord en ik vroeg me van te voren af of ik dit wel zou kunnen. Ga ik het goed doen, wat zijn de verwachtingen? En ook nog met andere mensen, ik weet niet of ik mij daar goed of veilig bij voel.

De opstellingenavonden waren voor mij een verademing. In het begin erg onwennig, wie zijn die mensen? Heb ik daar een “klik” mee? Na een beetje de kat uit de boom gekeken te hebben begonnen we. Eerst met een geleide meditatie. Daarna voelde ik mij een stuk rustiger en kon mij makkelijker open stellen. Mijn onrust en onzekerheid maakte plaats voor interesse en nieuwsgierigheid. Na meerdere opstellingen meegemaakt te hebben merkte ik dat ik enthousiast werd. De onzekerheid verdween steeds meer en ik begon enthousiast te worden omdat ik zag wat het met mij deed en ook met anderen.

Wat de avonden opstellingen mij heeft opgeleverd is dat ik iedere keer als ik weer naar huis reed rust ervaarde. Maar bovenal inzicht in patronen bij mijzelf maar ook bij anderen. Door zelf deel te nemen aan opstellingen voel je letterlijk hoe sterk patronen kunnen zijn. Maar ook hoe mooi het is als die patronen zichtbaar en voelbaar veranderen.

Ik zou de opstellingenavond aanraden voor een ieder die regelmatig denkt: waarom overkomt mij dit nou? Of ik loop iedere keer weer tegen hetzelfde “probleem” aan. Het is ook een aanrader om eens een opstellingsavond bij te wonen. Een concrete vraag kan helpen, maar ook al heb je die niet dan kan je hier prima bij aanwezig zijn. Veel patronen zijn universeel en door deze bij andere te zien help je uiteindelijk jezelf ook weer verder.

Wat zo fijn was aan de avonden is dat niemand een oordeel heeft, de sfeer is open, gemoedelijk en veilig.’

Anne Middelveld

‘Vaak voel je onbewust al dat er iets blokkeert maar kun je er de vinger niet op leggen waarom het niet werkt of wat er moet gebeuren. Je vraagt je af: Waarom lukt het me nu niet? Dat had ik je voor de opstelling echt niet kunnen vertellen. 

Een opstelling geeft je de kans om van buiten naar binnen te kijken zodat je iets nieuws ziet dat je vanuit je eigen situatie niet ziet. De opstelling heeft me inzichten gegeven die ik vooraf niet kon bedenken. Dat je dat inzicht uitgespeeld krijgt voor je. In gedrag wat je vertoont, wat niet werkt, wat je tegenhoudt, wat je obstakel is, wat je wel kunt doen. Ik zie mijn situatie nu anders. En doordat je een ander beeld hebt kun je andere dingen doen. Je plaatje wordt completer en dus ben je in staat andere dingen te doen. Je hebt meer mogelijkheden, meer opties die je daarvoor niet kon zien. Ik weet nu wat er nodig is, wat mijn eerste stap is.’

Janneke de Kler

De opstellingenworkshops zijn gepland op:

 • Vrijdagochtend 15 juni 2018
 • Dinsdagavond 3 juli 2018
 • Vrijdag 13 juli 2018
 • Vrijdag 7 september 2018
 • Vrijdag 5 oktober 2018
 • Vrijdag 2 november 2018
 • Vrijdag 7 december 2018

Je bent welkom!

Per workshopdagdeel kunnen drie vragen worden opgesteld. Heb je een vraag die je wilt onderzoeken? Meld je dan snel aan.

Aanvragen e-book:
Wat is jouw plek?

Ontdek hoe je jouw plek inneemt zodat je vrij en blij voelt.