Zoek je een baan? Of zoek je een baan die past bij jou? 5 tips

Eerder mocht ik een workshop begeleiden bij het Deventer Werkcafé Live, een plek voor iedereen die op zoek is naar een baan. De workshops hebben het doel om de deelnemers te helpen in hun zoektocht naar werk. Ook is er gelegenheid om je verhaal te delen met anderen en te netwerken.

De workshop die ik heb begeleid ging over het zoeken naar een baan die bij jou past. Ook die middag werd weer duidelijk dat je baan verliezen en (tijdelijk) een uitkering hebben veel kan doen met hoe jij je voelt. Vaak ben je eerst verdrietig, boos en rouw je om wat geweest is. Daarna ontstaat ruimte om verder te kijken en om nieuwe stappen te zetten.

Tip 1 Onderzoek wat belangrijk is voor jou

Je baan verliezen is vaak een keerpunt in je leven. Als we op zoek gaan naar een nieuwe baan zijn we geneigd om logische stappen te zetten: welke opleiding heb ik, welke werkervaring heb ik en wat is dan een logische vervolgstap.

Terwijl het verliezen van een baan (na de rouw en het verdriet) ook een moment kan zijn om jezelf de vraag te stellen: maar wat wil ik nu echt? Waar word ik blij van? Wat geeft me energie? Wat kan ik goed en gaat moeiteloos? Als je je niet alleen focust op het vinden van een baan, maar op een baan die past bij wat jij belangrijk vindt. Dan is de kans groter dat je een baan vindt die aansluit bij jouw situatie thuis, bij wat je vaardigheden en waarin jij het verschil kunt maken.

Tip 2 Het schaap met de vijf poten bestaat niet

In een vacaturetekst staan vaak veel eisen vermeldt waar je aan moet voldoen. Vaak zakt de moed je bij het lezen van de tekst al in de schoenen. Of misschien denk je: dat is een mooie baan, die is me op het lijf geschreven, maar ik voldoe niet aan de eisen. Laat je dan niet direct uit het veld slaan.

Als je denkt dat een baan bij je past bel ze op. Stel vragen over de vacature en de vacature-eisen. Vaak blijken die niet zo hard te zijn als in de vacature zijn gesteld. Tegenwoordig is ook niet altijd je diploma zo belangrijk (uitzonderingen daargelaten voor hele specifieke beroepen en vaardigheden zoals een chirurg),  maar gaat het veel meer om de competenties en vaardigheden die je hebt. Eigenschappen als plannen en organiseren heb je misschien niet geleerd op school, maar wel in de dagelijkse praktijk van alle dag als vader en/of moeder in een gezin met schoolgaande kinderen en sportclubs. Ook die kennis is waardevol. Net als de ervaring die je hebt opgedaan in je vrijwilligerswerk.

Voordeel van even bellen is ook dat je naam beter blijft hangen en je sollicitatiebrief minder snel in de stapel verdwijnt.

Tip 3 Wordt zichtbaar

Ook al gaat het UWV in de sollicitatieplicht vaak nog uit van een aantal geschreven sollicitatiebrieven, in de praktijk is dat vaak niet meer de manier waarop je aan een nieuwe baan komt. Vaak worden sollicitanten uit een warm netwerk voorgedragen voor een vacature. Het kan je dus helpen om tijd en energie te steken in het uitbreiden van je netwerk in een werkveld waar je interesse ligt.

Hoe val je dan wel op in een sollicitatieprocedure? Wordt zichtbaar! Stuur in plaats van een sollicitatiebrief een filmpje (kan gewoon met je smartphone) waarin je uitlegt wie je bent, waarom je bij het bedrijf wilt werken en waarom jij denkt dat jij de meest geschikte persoon bent voor de baan. Of benader een bedrijf waar je graag zou willen werken met de vraag of je een dag mee mag lopen. Je doet nieuwe ervaringen op en mensen leren je alvast kennen.

Tip 4 Focus

Zoeken naar een nieuwe baan kan een dagtaak zijn. Scrollend van vacaturesite naar vacaturesite. Krant na krant uitpluizen. Dat kan heel vermoeiend en tijdslurpend zijn. Het kan helpen om voor jezelf tijd te blokken waarin je bezig bent met solliciteren. Zodat je ook tijd en energie overhoudt voor andere dingen. Zoals vrijwilligerswerk waarin je nieuwe vaardigheden opdoet, het volgen van een studie of sporten, zodat je lekker in je vel zit.

Tip 5 Vraag om hulp

Het is niet altijd even makkelijk, maar durf om hulp te vragen bij het zoeken naar een baan. Als jij helder hebt wat je graag zou willen vraag dan om hulp in je netwerk. Je zult merken: ze helpen je graag! Geef aan dat je op zoek bent naar een baan en wees zo helder mogelijk over wat je zou willen. Als je de vraag stelt: ik ben op zoek naar een baan is dat vrij algemeen. Als je de vraag stelt: ik wil graag aan het werk als gezinscoach kunnen mensen veel gerichter in hun netwerk kijken of ze iemand kennen bij wie ze je kunnen introduceren. Hoe concreter je vraag hoe makkelijker het is voor mensen om mee te denken en je te introduceren in hun netwerk. Als je het lastig vind om helder te krijgen wat je echt graag wilt vraag daar dan hulp bij van bijvoorbeeld een coach. Het kan je veel tijd en energie besparen als iemand je helpt om helder te maken wat voor baan je zoekt.

Veel succes met deze tips en met het zoeken naar een baan die past bij jou!